Χρήστος Ζώτος

Γεννήθηκε το 1937 στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας και καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Άρχισε να μαθαίνει βιολί στα έντεκά του χρόνια και λίγο αργότερα άρχισε να παίζει λαούτο. Μαθήτευσε κοντά στον Γεράσιμο Λάλο και κατόπιν συνεργάστηκε με τον Βασίλη Σαλέα και το Βασίλη Σούκα, ενώ αργότερα συνέχισε να παίζει κυρίως στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και έχει συνεργαστεί με γνωστούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής, όπως ο R.Daly, ο Χρόνης Αηδονίδης και η Δόμνα Σαμίου. Επίσης συνεργάζεται στη δισκογραφία και στις συναυλίες με σημαντικούς μουσικούς της νέας γενιάς όπως: ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Νίκος Οικονομίδης, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος κ.α..

Παράλληλα με όλη αυτήν την πλούσια καλλιτεχνική δράση, ο Χρήστος Ζώτος μετά το 1985 γίνεται ο μεγάλος και άοκνος δάσκαλος, όχι μόνο για το λαούτο αλλά για όλη τη βιωμένη γνώση που κουβαλάει. Διδάσκει σε λαουτιέρηδες, τραγουδιστές, κλαρινίστες, βιολιστές: τρόπο, παίξιμο, τραγούδια, τεχνική, τόσο σε ιδιωτικά μαθήματα όσο και στο τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, του οποίου υπήρξε διδάσκων την περίοδο 2000-2010.

zotos3

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΤΟΣ & ΔΩΡΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ


Ο Δωρικός ρυθμός με σεβασμό στην παράδοση επιλέγει τρία παραδοσιακά τραγούδια Πελοποννήσου έτσι όπως αυτά επικτράτισαν και παίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και ειδικότερα στα χωριά του Ταΰγετου. Ευχαριστούμε τον δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής Χρήστο Ζώτο για την επιμέλεια των κομματιών και την πολύτιμη στήριξη του.

Watch
Watch
Watch