Παναγιώτης Ρουσάκος

Ο Παναγιώτης Ρουσάκος γεννήθηκε το Μάρτιο του 1993 στη Σπάρτη και μεγάλωσε στο Ξηροκάμπι Λακωνίας ένα παραδοσιακό χωριό στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη λαϊκή μουσική μαθαίνοντας τη παραδοσιακή τέχνη του λαϊκού μπουζουκιού από λαϊκούς τοπικούς οργανοπαίκτες της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα μουσικής σε ωδεία της περιοχής. Μαθητεύοντας πλάι  στους μουσικούς οργανοπαίκτες Κόκκορη Γεώργιο και Μανδραπήλια Παναγιώτη  έλαβε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση επάνω στο λαϊκό μπουζούκι. Το 2011 παρακολούθησε το σεμινάριο μουσική σύναξη Ταϋγέτου στην Αλαγονία Μεσσηνίας με υπεύθυνο καθηγητή τον  Μανώλη Πάππο.

Το 2013 παρακολούθησε το σεμινάριο Λαϊκού Μπουζουκιού  που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Ξηροκαμπίου στο Ξηροκάμπι Λακωνίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Μανώλη Πάππο. Την ίδια χρονιά εγγράφτηκε στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής Σύνδεσμος Ιεροψαλτών  Ν. Λακωνίας ΄΄Θρασυβουλος Στανιτσας΄΄ με υπεύθυνο καθηγητή τον Ιεροψάλτη Θεόδωρο Τσαγκαρούλη. Όπου παρακολουθεί μαθήματα μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια ακούγοντας σε τοπικά πανηγύρια παλιούς παραδοσιακούς οργανοπαίκτες της δημοτικής μουσικής αγάπησε το παραδοσιακό στεριανό Λαούτο όπου έτεινε να εκλείψει στη περιοχή της Λακωνίας. Η ανάγκη αυτή τον ώθησε να γνωρίσει από κοντά έναν από τους σημαντικότερους λαϊκούς παραδοσιακούς μουσικούς του λαούτου τον Χρήστο Ζώτο. Από το 2014 έως και σήμερα μαθητεύει δίπλα στο Χρήστο Ζώτο μαθαίνοντας την παραδοσιακή σολιστική τεχνική του καθώς επίσης και το παραδοσιακό παλιό παίξιμο της δημοτικής μουσικής. Το 2015 παρακολούθησε σεμινάριο παραδοσιακού λαούτου που διοργάνωσε ο Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος με υπεύθυνο καθηγητή: Στέλιο Κατσιάνη. Τέλος το 2016 παρακολούθησε σεμινάριο παραδοσιακού λαούτου Μουσικά Μονοπάτια Τζουμέρκα στους Μελισσουργούς Άρτας με υπεύθυνο καθηγητή τον Χρήστο Ζώτο.

 

rousakos