Νίκος Τσίπας

Ο Νίκος Τσίπας γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1983 στη Σπάρτη και μεγάλωσε στο Βλαχιώτη Λακωνίας, ένα μικρό χωριό στο κέντρο του λακωνικού κάμπου. Η ενασχόληση με τη μουσική ξεκινά από τη παιδική ηλικία με το πρώτο βήμα να γίνεται στη τοπική φιλαρμονική του χωριού. Εκεί έρχεται σε επαφή με τα πνευστά μουσικά όργανα και ειδικότερα με το κλαρίνο. Εν συνεχεία το 2001 σε ηλικία 18 χρονών παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου στην Αθήνα από το λαϊκό οργανοπαίκτη της δημοτικής μουσικής Κυριάκο Κωστούλα.

Το 2012 αποφοιτεί από το τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ηπείρου σχολή μουσικής τεχνολογίας τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στην Άρτα με ειδικότητα στο παραδοσιακό κλαρίνο, μαθητεύοντας για οκτώ εξάμηνα δίπλα στους: Καραφέρη Λάμπρο, Αρκαδόπουλο Αλέξανδρο, Κουσκουρίδα Σταύρο και Ζέρβα Κωνσταντίνο. Επίσης έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα εξής σεμινάρια παραδοσιακού κλαρίνου: 2008 Μουσικό εργαστήρι λαβύρινθος Ηράκλειο Κρήτης υπεύθυνος καθηγητής  Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, 2015 Παιδαγωγικός φιλότεχνος όμιλος φάριδος Ξηροκάμπι Λακωνίας υπεύθυνος καθηγητής  Θεόδωρος Τασούλας, 2016 Μουσικά μονοπάτια Τζουμέρκα Μελισσουργοί Άρτας υπεύθυνος καθηγητής  Μάνος Αχαλινωτόπουλος.

Τέλος από το 2014 έως και σήμερα μαθητεύει εντατικά πλάι στο λαϊκό οργανοπαίκτη της παραδοσιακής μουσικής Χρήστο Ζώτο στο μουσικό εργαστήρι επτάφθογγο στη Τρίπολη και παράλληλα διδάσκει ως καθηγητής παραδοσιακού κλαρίνου στο μουσικό σχολείο Τρίπολης και στο Λακωνικό Ωδείο Σπάρτης.

tsipas2